Sklep z kawą - Dobra kawa ziarnista do ekspresu - Świeżo palona kawa

Kawa – początek dobrego dnia

Kawa budzi nas do życia. Ten pochodzący z Etiopii napój jest zaraz po wodzie najpowszechniejszym napojem na Świecie. Uwielbiają go praktycznie wszyscy – pędzący do pracy Amerykanie i relaksujący się podczas siesty mieszkańcy Barcelony. Najpiękniejsze w kawie jest to, że poszczególne ziarenko smakuje inaczej. A to z tego względu że krzaki kawowca sadzone są w różnych warunkach klimatycznych w ponad 70 krajach. Zamknięta w ziarnach kofeina usprawnia koncentrację i wspiera metabolizm naszego ciała. Nie szokuje zatem fakt, że nikt z nas nie wyobraża sobie wczesnego ranka bez zapachu kawy.

Kawa w nadzwyczaj ekspresowym tempie znalazła się na samym szczycie jednego z ulubionych napojów. Jedni wzbogacają jej smak mlekiem i cukrem. Inni preferują jedynie mocną, czarną kawę, określaną jako espresso. Capuccino, Caffe Americano, Moccacino – jest w czym wybierać. Jedno ziarno, tak mnóstwo smaków. Poznajcie historię kawy, sposoby jej prażenia i jej znaczenie dla naszego organizmu.

Kawa i jej krótka historia.

Bez cienia wątpliwości miejscem narodzin kawy jest Etiopia. To przypuszczalnie tam, według opowieści, pewien pasterz dostrzegł, że osiołki spożywające czerwone owoce mogą przejść wiele kilometrów bez zatrzymania. Okazało się, że zwierzęta jadły kawę. Społeczności osiedlające Półwysep Somalijski zaczęły łączyć miażdżone owoce z tłuszczem, żeby jeść je później w czasie walki. To były dopiero początki kawy. Dopiero na przełomie XIII i XIV wieku wymyślono metodę palenia ziaren kawy. Pierwszą kawiarnię wybudowano w Stambule w roku 1554. Kawa miała sowich zwolenników jak i wrogów. Ogromna liczba religijnych ortodoksów widziało w kawie napój szatana. Napój ten opisał w XVI wieku europejski eksplorator Leonard Rauwolf. Przez kilkadziesiąt następujących po sobie lat kawa ostrożnie wkraczała na salony starego kontynentu. W samym Wiedniu w XIX wieku funkcjonowało ponad 1200 kawiarenek. W dzisiejszych czasach wypija się około 4000 mld filiżanek każdego roku.

Proces wypalania kawy

Znawcy twierdzą, że do zrobienia smacznej kawy niezbędne są 2 składniki – świeże i wprost wypalane ziarna, a także sprawdzeni dostawcy. Zabawa rozpoczyna się od wypalania ziaren kawy. Palenie klasyczne trwa około 20 minut. Ziarna nagrzewane są do temperatury liczącej od 250 do 300 stopni Celsjusza. W trakcie palenia ziarna kawy uwalniają przeszło 800 substancji zapachowych . W zależności od temperatury i czasu wypalania powstaje niezwykły smak i aromat kawy. Potem ziarna są prędko studzone by na długo mogły zatrzymać swój niepowtarzalny zapach.

Po czym rozpoznać dobrą kawę do ekspresu? Czy wyróżnia się dobra kawa do ekspresu?

Dobra kawa ziarnista do ekspresu charakteryzuje się lekko brązową barwą. Nie dajcie skusić na gwarancje firm, że ich ciemne, praktycznie czarne nasiona są najlepsze. Są one najzwyczajniej w świecie źle wypalone, co wywnioskujesz od razu po ich ostrym aromacie. Zazwyczaj na opakowaniach z kawą oznaczone są loga organizacji walczących o przyrodę. Kupujemy zatem tą droższą kawę, wierząc, że zmienimy tym samym na stan lasów tropikalnych. Jest to tylko skuteczny chwyt marketingowy, nie związany w ogóle z jakością kawy, lecz z opłatą składki członkowskiej. Z takiego względu spora ilość kaw uprawianych na najlepszych plantacjach nie posiada żadnych certyfikatów. Jakość takiej kawy doznaje się po prostu w jej zapachu, a nie w atrakcyjności opakowania.

Metody parzenia kawy.

Zaparzanie kawy to swojego rodzaju obrzęd. Wpierw wyszukujemy odpowiednią kawę ziarnistą. Zapach i intensywność aromatu zależą przede wszystkim od miejsca uprawy i czasu prażenia ziaren. Kolejno powinniśmy znaleźć wysokiej jakości akcesoria, w zależności od tego jaką technikę zaparzania użyjemy. W metodzie French Press stosujemy specjalny zaparzacz, który oddziela fusy. Aeropress to metoda integrująca cechy French Pressu i atuty metody tradycyjnej. Kawę łatwo wyciska się przy pomocy specjalnego urządzenia. Jedną z najbardziej cenionych metod alternatywnego parzenia kawy, jest DRIP. DRIP to uformowany z plastiku, porcelany bądź szkła kubek z przekłutym dnem. Wypełnia się nim filtr, wsypuje się kawę i polewa stopniowo wrzątkiem. Kawa, wraz z całym swoim smakiem pomału ścieka do dzbanka, poprzez co można ją od razu wypić.

Spróbuj wszystkich technik i znajdź taką, która Ci najbardziej pasuje Z kawą warto jest poeksperymentować, ponieważ za każdym razem może nas ona zadziwić swoim zapachem i smakiem. W którym miejscu można kupić dobrą kawę do gastronomii, lub dla samego siebie? Który sklep z kawą ma najlepsze produkty? Jednym z lepszych sklepów online proponujących świeżo paloną kawę jest swiezowypalana.pl. Możecie tam wybierać spośród wielu kaw pochodzących z odległych zakątków świata. Kawa palona jest na zamówienie i dostarczana w ciągu 24 godzin od chwili jest zapakowania. Smakuje wybornie, gdyż przygotowywana jest z świeżych ziaren, wypalanych przez doświadczonych mistrzów. To perfekcyjna kawa pyszne i pożywne śniadanie, jak i na miłe po południe w otoczeniu najbliższych. Gdy raz posmakujesz dobrej kawy ziarnistej, już nigdy z niej nie zrezygnujesz. Wejdź na stronę www sklepu i zamów świeżo paloną kawę: sklep z kawą.